Pakettiautoa työvälineenä käyttävä yritys paljastaa tehokkuutensa salaisuuden – ”Ilman näitä ei kukaan voi tehdä pakettiautolla bisnestä”

Jokaisen kylmäkoneasentajan tärkein työväline on pakettiauto. Kun uusi asentaja aloittaa yrityksessä, ensimmäisenä hänen pakettiautonsa tyhjään takaosaan asennetaan jotakin, joka ylipäänsä tekee hänen työskentelystään mahdollista.

Mikko Matikainen tietää, että hyllyt ovat pakettiautoa työvälineenä käyttävälle välttämättömyys.

Kun espoolaisessa KK-kylmäpalvelussa mihin aikaan tahansa vuorokaudesta soi puhelin, asentaja on aina valmiina rientämään paikalle mitä pikimmiten. KK-kylmäpalvelua voisi kutsua kylmälaitejärjestelmien hätäensiaputiimiksi siitäkin huolimatta, että heidän pakettiautojen katoilla ei vilku sininen valo, eivätkä pelastettavat ole ihmishenkiä. Silti usein on kiire.

– Kun esimerkiksi ravintolan lihaa täynnä oleva pakastehuone menee epäkuntoon, me menemme paikalle ja korjaamme kylmälaitteet ennen kuin lihat ehtivät sulaa, KK-Kylmäpalvelun toimitusjohtaja Mikko Matikainen havainnollistaa.

Toinen kriittinen paikka ovat yritysten serveritilat. Jos niissä lämpötila nousee liian korkeaksi, vahingot voivat olla mittavat.

– Serveritiloihin on pakko mennä nopeasti, jotta ne eivät ehdi kuumenemaan niin paljon, että laitteet menevät rikki. Tämän typpisiä tiloja varten meillä on olemassa päivystys vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä, Matikainen kertoo.

KK-Kylmäpalvelun asiakkaita ovat muun muassa suurtalouskylmät, kauppojen kylmät, ravintolaketjut, koulut, päiväkodit, sairaalat, ilmastointien jäähdytykset ja elintarvikepuoli.

-Astumme kuvaan siinä kohtaa, kun kylmälaitteita pitää huoltaa ja korjata. Tarvittaessa vaihdamme kokonaan uuden laitteen vanhan tilalle, Matikainen täsmentää.

Jokaisen kylmäkoneasentajan tärkein työväline on pakettiauto, jolla hän rientää asiakkaan luota toiselle. Kun uusi asentaja aloittaa yrityksessä, ensimmäisenä hänen pakettiautonsa tyhjään takaosaan asennetaan jotakin, joka ylipäänsä mahdollistaa pakettiauton käytön työvälineenä.

Kun kaikki työvälineet ovat järjestyksessä auton takatilassa, voi nopealla vilkaisulla tehdä inventaarion.

–Pakettiauton tyhjään takaosaan asennetaan hyllyjä ja lokerikoita, joissa työkalut ja tarvittavat varaosat ja tarvikkeet kulkevat mukana. Asennuksesta vastaa pitkäaikainen yhteistyökumppani Hyllytpakuun.fi Tuusulassa, Matikainen kertoo.

–Jos joku meinaa tehdä bisnestä pakettiautolla, eikä hänellä ole hyllyjä, siitä ei vain yksinkertaisesti tule yhtään mitään. Ilman hyllyjä pakettiauton perätilaa ei pysty käyttämään, mies tietää kokemuksesta.

Yksi tärkeimmistä syistä asentaa hyllyt jokaiseen pakettiautoon, on helpottaa ja nopeuttaa asentajan työtä asiakkaan luona.

–Meillä täytyy olla autoissa tarpeeksi työkaluja ja varaosia. Jotta ne voivat olla siellä järkevästi, järjestyksessä ja pysyä ehjinä, auton takaosassa täytyy olla hyllyt. Niiden avulla asentajan ajankäyttö tehostuu huomattavasti.

Kun asentaja saapuu kohteeseen, ensimmäiseksi hän selvittää, mikä on rikki. Jos esimerkiksi termostaatti on mennyt epäkuntoon, hän käy nappaamassa sellaisen pakettiauton hyllystä omasta lokerikostaan ja vaihtaa sen välittömästi.

–Ilman hyllyjä tavarat olisivat todennäköisesti epäjärjestyksessä ja etsiessä voisi mennä pitkä aika. Hyllyjen ja lokeroiden ansiosta on helppo katsoa, löytyykö tarvittava osa vai pitkääkö sitä lähteä hakemaan muualta. Tiedon saa yhdellä nopealla vilkaisulla. Yhtä nopeasti pystyt tekemään inventaarion autoon, kun kaikki tavarat ovat omilla paikoillaan.

Hyllytpakuun.fi on toimittanut pakuhyllyjä KK-kylmäpalvelulle niin kauan kun Matikainen muistaa.

–Meillä on aina ollut hyllyt paikuissa. En voisi edes kuvitella toimintaa ilman niitä.

Vuosien saatossa erilaisten hyllyjen, lokerikoiden ja pidikkeiden valikoima on laajentunut. Viimeisin tulokas on auton takaosaan asennettavat kylmäainepullotelineet. Ne lisäävät myös turvallisuutta.

Viimeisin uutuus ovat kylmäainepullotelineet, jotka lisäävät turvallisuutta kuljetuksen aikana.

–Kuljetamme esimerkiksi hiilidioksidia, jossa on kova paine. Jos se kolahtaa, se voi melkein räjähdyksen tapaan purkautua. Myös jos esimerkiksi kylmäainepullo käy kutittelemassa niskaa kolarissa, se ei ole hyvä juttu lainkaan, Matikainen pohtii.

Erityisen mielissään hän on Hyllytpakuun.fi: n puolesta saamastaan nopeasta ja joustavasta palvelusta.

–Joskus minulle on käynyt niin, että olen unohtanut tilata hyllyt pakettiautoon. Slloin olen soittanut Otto Tastille Hyllytpakuun.fi:hin. Hän on sanonut, että tule käymään huomenna. Olen käynyt lounaalla ja pitänyt siinä samalla vähän palaveria, niin sillä aikaa auto on valmistunut. Palvelu on ollut uskomattoman laadukasta ja nopeaa.

Elias Kinnunen on kaikkien asentajien tapaan saanut valita, minkälaiset hyllyt ja lokerot hän on halunnut autonsa takaosaan.