Pakettiauton valinta – blogi 3.1.2023

Minkä pakun valitsen?

Naapurini ajoi pihatiellä uudella pakettiautolla, ja tiesin heti, että tarvitsen samanlaisen. 

Pakun valkoinen maali kimmelsi auringossa ja moottori murisi tasaisesti. Puskuriin kiinnitetyt lisävalot loivat kokonaisuuteen mahtipontisen ilmeen, ja kyljissä olevat teippaukset julistivat naapurini yrityksen täydellisyyttä. 

Katsellessani tuota näkyä tuoreena yksityisyrittäjänä, mieleeni tuli väkisin kuva omasta autostani. Vanha farmarivolvo oli tungettu täyteen tavaraa, helmoissa kukki ruoste ja peräkoukkukin oli vääntynyt kelvottomaan asentoon. Tilanteeseen oli tultava muutos. 

Kun selitin innoissani ystävälleni seuraavana päivänä lounastauolla naapurini pakettiauton virheettömyyttä ja täydellisyyttä, hän keskeytti minut ja kehotti olemaan hetken hiljaa. 

“Siinä olet oikeassa, että pakettiauto auttaa varmasti sinun firmaasi kehittymään ja kasvamaan, mutta sen pitää olla oikeanlainen. Putkimies tarvitsee erilaisen pakun kuin maanviljelijä”, ystäväni totesi opettavaiseen sävyyn. 

Pian sukelsin erilaisten pakujen ihmeelliseen maailmaan. Ystäväni vinkistä opin sen, että suosittu pakettiautomalli on helppo myydä eteenpäin, jos sellainen aika tulisi. Lisäksi kuulin, että mukavuuteen on hyvä panostaa: se vaikuttaa suoraan työviihtyvyyteeni ja sitä kautta tehokuuteeni. Hyvä paku on myös kilpailuvaltti työntekijämarkkinoilla. Hyvä duunari arvostaa sitä, jos saa alleen hyvän pakun. 

Maanviljeiljä ja putkimies tarvitsevat erilaiset työkalut, ja se koskee myös pakettiautoa. Miettiessäni erilaisia malleja, kokoluokkia ja ominaisuuksia huomasin, että minun firmallani on juuri omanlaiset tarpeet. Kun kuulin, että ammattilaiset asentavat kaikkiin pakettiautomalleihin oikeanlaiset kalusteet, tein ostopäätöksen. 

Pian pihatietä pitkin ajoi toinenkin pakettiauto. Se oli minun omani, juuri minun tarpeisiini soveltuva. Samalla se toimi käyntikorttina. Naapurini katselivat, kun tyylikäs paku lipui parkkiin pihalleni. 

Potentiaalisia asiakkaita, ajattelin, ja avasin ovet liikkuvaan toimistooni. 

 

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota pakun valinnassa?

1. Pakettiauton korkeus

Pakettiautojen yleisimmät korkeudet ovat H1 (n.130cm sisäkorkeus) ja H2 (n.190cm sisäkorkeus).

Valitse H1-korkuinen pakettiauto, jos:

  • Sinun tarvitsee mahtua autolla parkkihalliin (H1 korkuisissa pakettiautoissa kokonaiskorkeus pääsääntöisesti alle 210cm).
  • Et tarvitse työssäsi korkeampaa tavaratilaa. Sinun ei tarvitse kuljettaa korkeita kuormia tavaratilassa eikä sinun tarvitse tehdä töitä tavaratilassa.

Valitse H2-korkuinen pakettiauto, jos:

  • H1-korkuinen pakettiauto on käyttöösi liian matala. Jos sinulla ei mahdu matalaan autoon välttämättömät tarvikkeet siististi järjestykseen, vaan joudut änkemään ja sullomaan tavaroita, niin silloin on aika vaihtaa pykälää korkeampaan autoon. Pidemmällä aikavälillä kannattaa panostaa siihen, että auto on oikeasti toimiva työkalu.
  • Sinun tarvitsee tehdä autossa töitä. Autossa työskennellessä on myös tärkeää, että siellä on kunnon työpiste (esim. työtaso E-Flex kalusteen päällä), valot, eristys, lämmitys ja ilmanvaihto.

 

2. Pakettiauton pituus

Pakettiautojen tavaratilan pituus on matalissa pakettiautoissa pisimmillään noin 250 cm. Toki lattian pituus voi olla joissain malleissa yli 250 cm ja monissa pakuissa on ohjaamon väliseinään rakennettu pitkäntavaranluukku, joka mahdollista pidempien esineiden (esim. putkien ja lautojen) kuljetuksen.

Matalista pakettiautoissa löytyy yleensä aina vähintään yksi L2 kokoluokkaa lyhyempi kokoluokka. Matalissa pakettiautoissa suosituin pituus on kuitenkin pisin kokoluokka L2, jota käyttävät paljon mm. lvi- ja sähköasentajat. Jos käyttöösi riittää lyhyempi korimalli ja sinun tarvitsee pysäköidä autoa paljon keskustan kadunvarsilla, niin silloin lyhyempi korimalli on suositeltava vaihtoehto. 

Jos tarvitset pidempää tavaratilaa, esim. sinun  vaatimuksena on yli 3 metrin tavaratila, niin silloin täytyy hypätä suoraan korkeampien pakujen malleihin. Pisimmissä pakuissa tavaratilat ovat yli 5 metriä.

 

3. Pakettiauton käyttövoima

Vielä muutama vuosi sitten kaikki pakettiautot olivat dieseleitä, lukuunottamatta joitakin kaasupakuja. Viimeisten vuosien aikana sähköpakettiautojen osuus on kasvanut valtavasti ja tulee kasvamaan edelleen. Meillä Pakuhyllylläkin on hankittu syksyllä 2022 esittelyautoksi sähkökäyttöinen Fiat e-Scudo, joten olemme saaneet myös omakohtaista kokemusta sähköpakuista. Sähköpakettiauto on loistava valinta silloin, kun sen ajomatka (range) riittää päivittäisten ajojen hoitamiseen. Sähköpakettiautoa voidaan pitää myös yrityksen imagon kannalta hyvänä valintana.

4. Pakettiauton kantavuus ja vetomassa

Pakettiauton kantavuuteen ja vetomassaan on tärkeää kiinnittä huomiota. Näissä ei kannata tehdä kompromisseja, vaan tulee valita sellainen auto, joka palvelee sinun tarpeitasi. Jos vedät esimerkiksi paljon painavaa peräkärryä, niin silloin sinun tulee valita isolla moottorilla ja isolla vetomassalla varustettu auto.

Pakun kantavuuden suhteen tulee myös arvioida tarpeita. Esimerkkinä voidaan sanoa, että useilla asiakkaillamme on konehuoltoautoissa niin paljon painavia työkaluja ja tarvikkeita, että heidän tulee ottaa kevytkuorma-autoalusta saadakseen riittävän kantavuuden autolle.