Pakettiauton valinta – blogi 3.1.2023

Minkä pakun valitsen?

Elias Tast, huoltoauto varusteetMikä olisi minulle tai yritykselleni paras ja sopivin pakettiauto – vai tarvitsenko edes pakettiautoa?

Monelle yrittäjälle on jossain vaiheessa ajankohtaista hankkia pakettiauto yrityksen käyttöön. Valintaa voi ohjata vaikka kaverin tai tuttavan suosittelema automalli tai naapuriyrittäjän hankkima paku. Suosittelemme tässä vaiheessa pysähtymään hetkeksi ja miettimään onko minulla sama käyttötarve kuin naapurilla tai kaverilla.

Tuomme tässä blogitekstissä esille muutamia huomioita joita kannattaa miettiä pakettiautoa valitessa. Emme ota niinkään kantaa pakettiautojen merkkeihin ja malleihin, vaan vertaamme ennemminkin yleisellä tasolla mm. korkeus, pituus ja käyttövoima -ominaisuuksia. Tuhansilta asiakkailtamme kuultujen kokemusten mukaan kaikista uusista yleisimmistä pakettiautomerkeistä on hyviä kokemuksia ja toisaalta yhtä varmaa on myös se että kaikista malleista on myös huonoja kokemuksia. Suosituimmat pakettiautomallit ovat tietysti helpompia jälleenmyytäviä, kun on aikanaan aika luopua autosta. Tästä linkistä näet vuosittaisesti suosituimmat pakettiautovalmistajat.

Pakettiauton hankinta kannattaa aina, jos se tehostaa ja helpottaa työntekoasi. On totta että voit kyllä pärjätä farmarin takakontilla, mutta kannattaa miettiä onko pakun hankkimatta jättäminen este yrityksesi kehittymiselle ja kasvulle. Kyllä työn tehokkuuteen ja tuottavuuteen kannattaa oikeasti panostaa.

Valitse sellainen auto, joka parhaiten palvelee työssäsi kokonsa ja ominaisuuksiensa puolesta. Myös mukavuuteen saa panostaa. Mukavuus vaikuttaa suoraan työviihtyvyyteen ja sitä kautta työtehokkuuteen. Hyvä kalusto on myös plussaa työntekijämarkkinoilla – ajattele jos työnhakija vertaa kahta potentiaalista työnantajayritystä ja valinta muodostuu sen perusteella minkälaisen pakun saa alleen.

Pakettiauto näyttelee myös isoa roolia yrityksesi ulkoisessa ilmeessä. Se muodostaa monesti ensivaikutelman yrityksestäsi liikeenteessä vastaan tulevalle potentiaaliselle uudelle asiakkaalle. Markkinoinnissa puhutaan näyttökerroista. Paljon liikenteessä liikkuva auto kerää jatkuvasti tuhansia ja tuhansia näyttökertoja.

Mihin spekseihin kannattaa kiinnittää huomiota pakun valinnassa?

1. Pakettiauton korkeus

Pakettiautojen yleisimmät korkeudet ovat H1 (n.130cm sisäkorkeus) ja H2 (n.190cm sisäkorkeus)

Valitse H1-korkuinen pakettiauto, jos:

  • Sinun tarvitsee mahtua autolla parkkihalliin (H1 korkuisissa pakettiautoissa kokonaiskorkeus pääsääntöisesti alle 210cm)
  • Et tarvitse työssäsi korkeampaa tavaratilaa eli sinun ei tarvitse kuljettaa korkeita kuormia tavaratilassa eikä sinun tarvitse tehdä töitä tarvaratilassa.

Valitse H2-korkuinen pakettiauto, jos:

  • H1-korkuinen pakettiauto on käyttöösi liian matala. Jos sinulla ei mahdu matalaan autoon kaikki välttämättömät tarvikeet siististi järjestykseen, vaan joudut änkemään ja sullomaan tavaroita, niin silloin on ehdottomasti aika vaihtaa pykälää korkeampaan autoon. Pidemmällä aikavälillä kannattaa panostaa siihen että auto on oikeasti toimiva työkalu.
  • Sinun tarvitsee tehdä autossa töitä. Autossa työskennellessä on myös tärkeä, että siellä on kunnon työpiste (esim. työtaso E-Flex kalusteen päällä), valot, eristys, lämmitys ja ilmanvaihto).

2. Pakettiauton pituus

Pakettiautojen tavaratilan pituus on matalissa pakettiautoissa max 250cm. Lattian pituus on kylläkin joissain malleissa yli tuon250cm.

Matalista pakettiautoissa löytyy yleensä aina vähintään yksi lyhyempi kokoluokka. Matalissa pakettiautoissa suosituin pituus on pisin kokoluokka L2, jota käyttävät paljon mm. lvi- ja sähköasentajat. Jos käyttöösi riittää lyhyempi korimalli ja sinun tarvitsee pysäköidä autoa paljon keskustan kadunvarsilla niin silloin lyhyempi korimalli kannattaa ilman muuta. Olet varmaankin huomannut, jos olet vieraillut Euroopassa isoissa kaupungeissa, että siellä ovat pienet pakettiautot paljon yleisempiä, kuin meillä Suomessa.

Pakettiauton valinta

Siinä vaiheessa kun tarvitset pidempää tavaratilaa, esim. joillakin voi olla vaatimuksena 3m tavaratila, niin silloin täytyy hypästä suoraan korkeampien pakujen malleihin. Pisimmissä pakuissa tavaratila on yli 5m.

3. Pakettiauton käyttövoima

Vielä muutama vuosi sitten kaikki pakettiautot olivat dieseleitä (lukuunottamatta joitakin kaasupakuja). Viimeisten vuosien aikana sähköpakettiautojen osuus on kasvanut valtavasti ja tulee kasvamaan edelleen. Meilläkin on syksyllä 2022 hankittu esittelyautoksi sähkökäyttöinen Fiat e-Scudo, joten olemme saaneet myös omakohtaista kokemusta sähköpakuista. Sähköpakettiauto on loistava valinta silloin, kun ajomatka (range) riittää päivittäisten ajojen hoitamiseen, mutta jos tarvitsee alkaa päivän aikana latailemaan autoa, niin helposti työnteko kärsii siinä vaiheessa.

4. Pakettiauton kantavuus ja vetomassa

Muistathan myös kiinnittää huomiota autosi kantavuuteen ja vetomassaan. Näissä ei kannata tehdä kompromisseja vaan kannattaa valita sellainen auto, joka palvelee sinun tarpeitasi. Jos vedät paljon painavaa peräkärryä niin silloin sinun tulee valita isolla moottorilla ja isolla vetomassalla varustettu auto.

Kantavuuden suhteen kannattaa myös valita riittävällä kantavuudella varustettu pakettiauto. Esimerkiksi joillakin asiakkaillamme on konehuoltoautossa niin paljon painavia työkaluja ja tarvikkeita, että heidän on täytynyt ottaa kevytkuorma-autoalusta saadakseen riittävän kantavuuden autolle.